top of page
Matevž Dolščak masaža

TERAPEVTSKA MASAŽA
za odpravo bolečin

Z bolečinami v mišicah in sklepih se sooča ogromno število ljudi vseh starosti. Stranke najpogosteje obiščejo terapevta zaradi bolečin v hrbtu, zlasti v križu. Ste vedeli, da je bolečina v križu ena izmed najdražjih bolezni sveta? Prizadela naj bi kar štiri od petih ljudi! V Sloveniji se za njo predpiše kar do milijon evrov receptov na leto. Petdeset odstotkov vlog za invalidnost se nanaša prav na bolečino v križu. Razlogi so lahko različni, dejstvo pa je, da so tovrstne bolečine lahko precej neprijetne, a običajno niso zelo nevarne.

Vzroki za bolečine v hrbtu

 

 • Slaba drža,

 • nepravilno in dolgotrajno sedenje,

 • prirojene napake,

 • tumorji,

 • vnetja,

 • ponavljajoči se gibi in prisilne drže,

 • poškodbe,

 • nepravilno dvigovanje težjih bremen,

 • uporaba nizkih mehkih sedežev in ležišč,

 • dolgotrajna vožnja,

 • psihološki dejavniki (stres, čustva...) itd.

Bolečine hrbta

Hernija diskusa, išijas, spondiloza

 

Bolečine, ki nastopajo v odrasli dobi, imajo pogosto vzrok v degeneraciji medvretenčne ploščice diskusa. Diskus je sestavljen iz obroča in notranjega jedra, ki je pod določenim pritiskom, zato obroč postopno popušča, dokler ne pride do njegovega raztrganja. Medvretenčna ploščica se izboči, kar imenujemo hernija diskusa, posledica pa so bolečine v križu ali nogi.

Največje težave zaradi hernije lahko pričakujemo med 30. in 50. letom, dokler je hrbtenica gibljiva in ne zatrdi. Zato so bolečine zaradi degeneracije diskusa po 60. letu običajno nekoliko manjše. Če hernija v medvretenčnem prostoru pritiska na živčno korenino, ki tvori ishiadični živec, to imenujemo išijas. Išias je torej največkrat posledica hernije. Bolečina pri išiasu je običajno nenadna in sunkovita ter posledica napačno izvedenega giba, lahko pa se pojavi tudi brez pravega vzroka. Lahko je znosna in se okrepi le ob naporu, lahko pa je tudi zelo silovita in boleča.

Obraba oz. spondiloza je zelo pogost pojav in nastopi skoraj pri vseh ljudeh, ko preidejo v srednja leta. Večinoma je prizadet spodnji del hrbta, saj ta nosi vso težo telesa in opravlja upogibanja in obračanja. Prizadetost lahko doleti oba diska in fasetna sklepa, kar vodi v izgubo vsebine iz diska, pokostnice in hrustanca. Kost se začne debeliti na robovih, kar povzroči togost spodnjega dela hrbtenice. V nekaterih primerih so bolečine izjemno trdovratne, zato se jih ni mogoče tako enostavno znebiti.

Hrbtenica je ustvarjena za gibanje, zato sta zelo priporočljiva redno razgibavanje in ustrezna zmerna rekreativna dejavnost. Pozorni moramo biti na pravilno dvigovanje bremen, položaj telesa in ustrezno telesno težo, pri kroničnih bolečinah pa je treba učvrstiti mišice trupa, predvsem trebušne, ki so pomembne za pravilno držo.

Kako lahko pomaga terapevtska masaža?

Terapevstka masaža hrbta

Zelo učinkovit pristop pri lajšanju tovrstnih bolečin in odpravljanju mišično-skeletnih težav je terapevtska masaža. Osredotoča se na sproščanje in mehčanje mišic in njihovih narastišč. Preko živčnih končičev vpliva tudi na centralni živčni sistem in delovanje hormonov. Izloča se endorfin, ki je človekov »naravni ubijalec bolečine« in zelo pozitivno vpliva na počutje. Z masažo pospešimo prekrvavitev in odvajanje strupov ter odpravimo mišične zatrdline (vozle), ki nastajajo zaradi nezadostnega gibanja, dolgotrajnega sedenja, stanja itd. Posebno pozornost posvetimo obolelim in poškodovanim predelom telesa, na katerih se zadržimo največ časa. Po masaži se bo povečala vaša gibljivost, bolečine bodo pojenjale ali celo popolnoma izginile, vi pa boste spet lahko normalno funkcionirali.

Terapevtska masaža je učinkovita pri:

 • lajšanju kroničnih bolečin (zaradi poškodb, posedanja vretenc, išijasa, lumbaga, skolioze, lordoze, kifoze...)

 

 • odpravljanju akutnih problemov (ledveni usek oz. »heksenšus«, trd vrat, hernija diska itd.)

 

80 % mojih strank poroča o bistvenem izboljšanju stanja po masaži, večina že po prvem obisku. Za optimalen uspeh pa je vseeno priporočljivih vsaj par obiskov.

bottom of page